Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014
Write on Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Η έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών της τραγωδίας κατά τη διάρκεια άσκησης στο πεδίο βολής στο Βόλο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες των τριών Πεζοναυτών, ενώ η μετεγχειρητική πορεία του 30χρόνου Υπολοχαγού, αναφέρεται ως σταθερή. Σύμφωνα με την ιατροδικαστικη εξέταση, οι τρεις στρατιώτες «ήταν αδύνατο να επιβιώσουν καθώς έφεραν καθολικά τραύματα. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος», όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας - νεκροτομής στις σορούς των τριών οπλιτών. Στο "Αχιλλειοπούλειο" Νοσοκομείο του Βόλου, εξακολουθεί και νοσηλεύεται - εκτός κινδύνου - ο 30χρονος Υπολοχαγός, σε σταθερή κατάσταση.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί
Το ενδεχόμενο να ήταν ελαττωματικό το βλήμα ή ο πυροσωλήνας εξετάζουν οι εμπειρογνώμονα του στρατού, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αλλοίωσης της οβίδας -αν και ήταν ελεγμένη και από «καλή παρτίδα»- ούτε αποκλείουν το ενδεχόμενο του ελαττωματικού σωλήνα εκτόξευσης.
Ένα δεύτερο σενάριο το οποίο ερευνάται, είναι η έκρηξη να προκλήθηκε από κατασκευαστική αστοχία στην οβίδα.
Το ενδεχόμενο του ανθρώπινου λάθους κατά τους χειρισμού του πυροσωλήνα όλμου των 81 χιλιοστών στο πεδίο βολής, εξετάζεται επίσης.
Από τα έως τώρα ευρήματα, με την έρευνα σε εξέλιξη, το ενδεχόμενο την ελαττωματική οβίδας και πυροσωλήνα, διαφαίνεται ωστόσο η ολοκλήρωση της έρευνας θα προσδιορίσει τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία στο Βόλο.
Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, στο συγκεκριμένο στοιχείο του όλμου συμμετείχε και ένας Ανθυπολοχαγός ο οποίος δεν τραυματίστηκε.

Σήμερα οι κηδείες

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες των τριών οπλιτών. Στην Πάτρα, θα ταξιδέψουν το 19χρονο Φώτη Ανδρικόπουλο στις 16:30 ενώ στις 16.00 θα τελεστούν οι κηδείες των δύο επαγγελματιών οπλιτών, του 33χρονου Γιώργου Ορφανίδη και του 34χρονου Αναστασίου Μεζάλα.
Στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media, συγγενείς, φίλοι, και συνάδελφοι εκφράζουν την οδύνη τους για την τραγική κατάληξη. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014, ολοκληρώθηκαν το 10ο και το 11ο Σχολείο Διαφυγής Ιπταμένων (ΣΔΙ) αντίστοιχα, στην 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης. Εκπαιδευόμενοι ήταν νέοι Ανθυποσμηναγοί της 86ης Σειράς Ιπταμένων.

Το ΣΔΙ είχε διάρκεια δύο εβδομάδες και περιελάμβανε διαδικασίες όπως: Κατεύθυνση αλεξιπτώτου - διαδικασίες προσγείωσης, Επικοινωνίες, Πρώτες Βοήθειες, Διαφυγή (ναυτιλία εδάφους, παραλλαγή - απόκρυψη, κίνηση σε εχθρική περιοχή), Επιβίωση (καταλύματα, φωτιά, νερό, τροφή, παγίδες κλπ), Βολές (εξοικείωση με φορητό οπλισμό), Αιχμαλωσία - Αντίσταση στην Ανάκριση - Δραπέτευση, Διαδικασίες Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (CSAR).

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Στο πένθος έχει βυθιστεί από χθες ολόκληρη η χώρα μετά τον τραγικό θάνατο των τριών πεζοναυτών, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολών με βαρέα όπλα, στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας. Η φονική έκρηξη σημειώθηκε - κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες - σε όλμο Ε44-Ε1 των 81 χιλιοστών, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των βολών από τους Πεζοναύτες.

Το αποτέλεσμα ήταν τα τραυματιστούν θανάσιμα, ο Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Ορφανίδης 33 ετών, ο Επαγγελματίας Οπλίτης Λοχίας (ΠΖ) Αναστάσιος Μεζάλας 34 ετών και ο Δεκανέας (ΠΝ) Φώτης Ανδρικόπουλους 19 ετών. Η έκρηξη είχε σαν αποτέλεσμα και τον βαρύ τραυματισμό του Υπολοχαγού (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών. Ο τραυματίας αξιωματικός χειρουργήθηκε με επιτυχία στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και αντιμετωπίστηκαν τα τραύματα που φέρει στην κοιλιακή χώρα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ - Οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού

Λίγη ώρα αργότερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε τις πρώτες πληροφορίες μέσω επίσημης ανακοίνωσης, ενώ στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και διατάχθηξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες Στρατιωτικές Αρχές.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την είσοδό του στη Βουλή για την προγραμματισμένη ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό το δυστύχημα. Τρία παλληκάρια μας χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Πέρα από τη βαθιά μας θλίψη, αυτήν την ώρα στεκόμαστε στο πλευρό των δικών τους ανθρώπων.
Από την πρώτη στιγμή, έδωσα οδηγίες να μεταβεί εκεί ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ και Επιτροπή από Ειδικούς, για να εξετάσουν τα πραγματικά αίτια αυτού του ατυχήματος δυστυχήματος. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα πενθούν και δεν έχω παρά να πω ότι και προσωπικά νοιώθω μεγάλη συντριβή γι' αυτό. Θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Αργά το βράδυ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος με 24 λέξεις στο ... twitter, αναφέρθηκε στο δυστύχημα που έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Βαρύ το κλίμα

Η επόμενη μέρα ξημέρωσε στον απόηχο της τραγωδίας, σε μια από τις πιο "μαύρες" σελίδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τα τρία παλικάρια (οι δύο μάλιστα αφήνοντας πίσω τους και ανήλικα παιδιά) έπεσαν στο καθήκον. Γιατί το καθήκον δεν είναι μόνο ο πόλεμος και οι μάχες, αλλά και η ρεαλιστική εκπαίδευση Του προσωπικού.

Η εκτέλεση βολών με τα βαρέα όπλα που χρησιμοποιούν οι Πεζοναύτες και η χρήση πραγματικών πυρομαχικών κατά τη διάρκεια των ασκήσεων είναι "μονόδρομος" για την ρεαλιστική εκπαίδευση των στελεχών. Άλλωστε και στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών το ρητό Εκπαιδεύσου Όπως Θα Πολεμήσεις βρίσκει πιστή εφαρμογή...

Το ζητούμενο είναι να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της ασύλληπτης αυτής τραγωδίας, ώστε να ληφθούν - αν αυτό απαιτηθεί - τα κατάλληλα μέτρα. Η πολιτεία οφείλει από τη πλευρά της να σταθεί έμπρακτα και ουσιαστικά στο πλευρό των οικογενειών των τριών παλικαριών που έπεσαν για την Πατρίδα. Όχι με κούφια λόγια αλλά με πράξεις...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει την Επίσημη Εθνική Συμμετοχή –ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ- στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων AUSA 2014 η οποία θα πραγματοποιηθεί 13 - 15 Οκτωβρίου 2014 στη Washington των ΗΠΑ.

Η Ελληνική Συμμετοχή στη συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μια δυναμική προσπάθεια συστράτευσης φορέων και επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μίας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων τους στο εξωτερικό.

Η Εθνική συμμετοχή στην AUSA 2014 τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και υποστηρίζεται από το Enterprise Greece Ιnvest & Trade, την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και από το Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν εκθέτοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους οι εξής εταιρίες: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Elfon Ltd, Intracom Defense Electronics & Kouimtzis AE/Alpha Systems.

1 etairies

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 από την Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κυρία Φ. Γεννηματά, τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Washington κ. X. Παναγόπουλο, τον στρατιωτικό ακόλουθο και ακόλουθο άμυνας, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Washington κ. Ε. Παπαδόπουλο, τον Αντιπρόεδρο της AUSA LTG Jerry Sinn και τον Πρόεδρο του Eλληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σ. Αναστασόπουλο, οι οποίοι στη συνέχεια θα επισκεφθούν και τους εκθέτες του ελληνικού περιπτέρου.

Η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά.

H ΑΝΥΕΘΑ κ. Γεννηματά δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά θα επισκεφθώ το Ελληνικό Περίπτερο της Διεθνούς Εκθέσεως Αμυντικού Υλικού AUSA 2014, που σημαίνει την απαρχή δημιουργίας εθνικών περιπτέρων σε αντίστοιχες εκθέσεις, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με την αρωγή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Συγχαίρω για τις προσπάθειές του αλλά και την πρωτοβουλία της επιμέλειας του περιπτέρου το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τις συμμετέχουσες εταιρίες, με ιδιαίτερη έμφαση τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Σύμφωνα με το πνεύμα της υπό έκδοση Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, η οποία θωρακίζει θεσμικά την ευαίσθητη αλλά και πολύτιμη ελληνική αμυντική βιομηχανία, και κατά την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού, βρίσκεται σε ώριμο στάδιο η προετοιμασία εταίρων εθνικών περιπτέρων σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις αμυντικού υλικού. Οι ενέργειες αυτές και η φυσική μου παρουσία αποδεικνύουν την ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα και αποφασιστικά την Αμυντική Βιομηχανία της χώρας.

Κλείνοντας, εκφράζω την πεποίθηση ότι η εξαιρετική προετοιμασία θα αποδώσει καρπούς σε θέματα συνέργειας και συνεργασίας και εύχομαι καλή επιτυχία στις ελληνικές εταιρίες κατά τις επαφές που θα έχουν στη διάρκεια της AUSA 2014».

"Διεκδικούμε τις ευκαιρίες"

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πιστό στις εξαγγελίες του για ενέργειες που στηρίζουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και προωθούν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, προχώρησε στη διοργάνωση Ελληνικού περιπτέρου στη μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού εξοπλισμού ξηράς στις ΗΠΑ. Με την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας, την υποστήριξη του Enterprise Greece και με τη συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών εταιρειών διεκδικούμε τις ευκαιρίες που θα βοηθήσουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί και να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο στις διεθνείς αγορές

Χορηγοί Επικοινωνίας - Τα περιοδικά: Άμυνα & Διπλωματία, Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία, IT Manager, Security Manager, Στρατηγική και τα Websites: Defenceline.gr, Defencenet.gr, Defencenews.gr και το Onalert.gr.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter