Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014
Write on Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί αύριο Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, μαζί με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια.

Οι δύο Υπουργοί θα επιθεωρήσουν την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών και το κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και θα συναντηθούν με τα πληρώματα των αεροσκαφών. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου.

Τους δύο Υπουργούς θα συνοδεύουν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Τις τελευταίες ώρες, κάνει το γύρο του διαδικτύου μια επίστολή η οποία φέρεται να έχει γραφτεί από μητέρα στρατιώτη που υπηρετεί σήμερα σε Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στην ... Αθήνα (!) και η οποία εκφράζει τα παράπονά της για τους κινδύνους που κρύβουν για το παιδί της οι ... σκοπιές! Ναι, καλά διαβάζετε ... οι σκοπιές στην Αθήνα.

Επειδή η επιστολή - η οποία δημοσιεύθηκε από το iefimerida.gr - δεν αντέχει κριτικής (τουλάχιστον αυτής που θα θέλαμε εμείς να κάνουμε αλλά που δεν μπορεί να δημοσιευθεί στο διαδίκτυο...) θα παραθέσουμε μια ιστορία επίκαιρη, από τα γεγονότα του Ιουλίου - Αυγούστου του 1974 στη μαρτυρική Κύπρο για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα.

Πρόκειται για την ιστορία υπεράσπισης του χωριού Πυρόι, από μια διμοιρία του 13ου Λόχου Κρούσεως της 31ης Μοίρας Καταδρομών, η οποία αντιμετώπισε υπέρτερες (στους αριθμούς και μόνο) τουρκικές δυνάμεις. 

Την ιστορία και τα μηνύματα που προκύπτουν από τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω, θα μου επιτρέψετε να την αφιερώσω σε όσους "ξέχασαν", σε όσους λησμόνησαν και σε όσους δεν θέλησαν να μάθουν την πρόσφατη ιστορία μας. Αλίμονο στους λαούς που δεν μαθαίνουν και δεν διδάσκονται από την ιστορία τους. Αλίμονο σε αυτούς που δεν τιμούς όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα...

Επειδή πλησιάζουν οι μέρες όπου θα ακούσουμε τα ίδια κούφια λόγια από τους ίδιους κούφιους πολιτικούς μας παράγοντες, ας φροντίσει ο καθένας από εμάς να απαντήσει στα δικά του ΓΙΑΤΙ, στα δικά του αναπάντητα ερωτηματικά για το πως σήμερα η Τουρκία κατέχει το 38% της Κύπρου μας. Προσωπικά, σας προτείνω να αναζητήσετε και να διαβάσετε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Α. Δημητριάδη: ΚΥΠΡΟΣ 1974 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Από την σελίδα του συγγραφέα στο facebook αντλήσαμε την συγκεκριμένη ιστορία. Διαβάστε τα γεγονότα, όπως τα αφηγείται ο - τότε -Ανθυπολοχαγός Ανδρέας Γεωργιάδης:

O - τότε -Ανθυπολοχαγός Ανδρέας Γεωργιάδης.

" Βρισκόμασταν στα υψώματα Αγίου Σωζόμενου. Από εκεί κινηθήκαμε στον ανατολικό τομέα Λευκωσίας. Ο 13ος Λόχος Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών, στάθμευσε στο χώρο πέριξ του εργοστασίου ΒΑΚΟΥΛΑΚ, ανατολικά της Αγλαντζιάς και επί του παλαιού δρόμου Λευκωσίας - Λάρνακας.

Στις 16 Αυγούστου λήφθηκε η διαταγή για μετακίνηση. Μια διμοιρία τεθήκαμε υπό διοίκηση μονάδας Τεθωρακισμένων. Κινηθήκαμε προς το Πυρόι. Με δύο BTR και ένα Τ34. Εισήλθαμε στο χωριό. Οι Τούρκοι από το απέναντι ύψωμα άρχισαν να μας κτυπούν με πυρά όλμων. Λάβαμε διαταγή για οπισθοχώρηση στην Ποταμιά. Στην επιστροφή μας διέταξαν και πάλι να κινηθούμε προς το Πυρόι, με εντολή, αν οι Τούρκοι δεν εισήλθαν στο χωριό να εγκατασταθούμε εμείς.

Το χωριό ήταν εγκαταλειμμένο. Η διμοιρία κινήθηκε από καλυμμένο δρομολόγιο. Λάβαμε θέσεις μάχης μέσα στα πρώτα τέσσερα σπίτια με μέτωπο το ύψωμα. Τοποθετήσαμε δυο πολυβόλα τσέχικα στα άκρα και δύο πολυβόλα FN MAG στο κέντρο. Αντιαρματικά δεν διαθέταμε. Δεξιά μας βρισκόταν το υδραγωγείο. Μπροστά μια αναπεπταμένη πεδιάδα και το ύψωμα. Δυτικότερα ο Άρωνας. Ανατολικότερα και βόρεια η Αθιένου.

Ένας άνδρας των Ηνωμένων Εθνών μας πλησιάζει. ''Τι κάνετε εδώ; Απέναντι έχει πολλούς Τούρκους.'' Καθώς συνομιλούμε πέφτει το πρώτο βλήμα. Αυτός μας χαιρετά και φεύγει. Μπήκαμε στα σπίτια, ήπιαμε τον καφέ μας, ρίξαμε νερό πάνω μας να δροσιστούμε και περιμέναμε. Οι όλμοι έπεφταν στο γάμο του καραγκιόζη.
Μόλις σταμάτησαν οι όλμοι άρχισε το μπουλούκι να κατεβαίνει από το ύψωμα. Τους παρακολουθούσα με διόπτρες που βρήκα στο χωριό. Όλοι είχαν ξεκάθαρη εντολή να μην βάλλουν παρά μόνο μετά από δικό μου σύνθημα. Πυρομαχικά είχαμε αρκετά.
Πλησίασαν στα 200 μέτρα. Ερχόντουσαν σχεδόν παρελαύνοντας. Αρχίσαμε με τα πολυβόλα και τα καλασνίκωφ. Έγινε χαμός. Μεταβολή και άτακτη φυγή. Συνεχίσαμε να τους κτυπούμε. Όλα αυτά κράτησαν δέκα λεπτά. Αρκετός χρόνος για να σκεπαστεί η πλαγιά με νεκρούς.
Αρχίζουν και πάλι από το ύψωμα με όλμους, ΠΑΟ και πολυβόλα. Μετά από μισή ώρα σφυροκόπημα επιτίθενται και πάλι. Γύρισα όλα τα σπίτια. Ουδείς τραυματίας.

Ο αξιωματικός των Τεθωρακισμένων, του οποίου είμαστε υπό διοίκηση, ρωτάει από τον ασύρματο τι συμβαίνει.
- ''Δεχόμαστε επίθεση'' απαντώ.
- ''Να υποχωρήσετε προς Ποταμιά'' διατάζει.
- ''Γιατί να υποχωρήσουμε; Αφού κρατάμε το χωριό.''
- ''Ανθυπολοχαγέ να κάνεις αυτό που σου λέω γιατί θα σε στείλω στο στρατοδικείο.''
- ''Να με στείλετε. Εμείς θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία σφαίρα.''

Διέκοψα γιατί οι Τούρκοι εν τω μεταξύ κατέβαιναν και πάλι. Ένα τσούρμο σε επίθεση. Άρχισαν τα πολυβόλα μας. Δίπλα ο καταδρομέας με το FN σε ρύθμιση βολή κατά βολή. Κάθε Τούρκο που κτυπούσε αναφωνούσε: ''Μπίγκο''. Το ασκέρι μεταβολή και πίσω στο ύψωμα.
Ο αξιωματικός των Τεθωρακισμένων ξανά από τον ασύρματο με απειλές για οπισθοχώρηση.
Ακολουθεί ο διοικητής μας: (Οι καταδρομείς είχαν ως διοικητή τον Υπολοχαγό Ηλία Γλεντζέ)
- ''Τι γίνεται ρε Γεωργιάδη;''
- ''Κύριε Διοικητά είμαστε οχυρωμένοι. Πυρομαχικά έχουμε. Ουδεμία απώλεια. Πολεμούμε. Κρατάμε.''
- ''Να μείνετε να πολεμήσετε.''

Ύστερα από λίγο ξεκινούν και πάλι τα βλήματα. ΠΑΟ, πολυβόλα, όλμοι. Μεσημέρι. Την ώρα της επίθεσης έρχεται ένα αυτοκίνητο από τη Μοίρα. Ο Ανθυπολοχαγός Νεοπτολέμου με πρωτοβουλία δική του μας φέρνει πυρομαχικά και καρπούζια.
Επίθεση και πάλι. Επανάληψη. Το πεζικό να κατεβαίνει. Στα 200 μέτρα, στα 150, στα 100 μέτρα. Ατσάλι και πάλι. Μακελειό. Μια μικρή ομάδα που γλίτωσε μπήκε σε μια μάντρα στα δεξιά μας. Τους κυκλώσαμε και τους εξουδετερώσαμε. Αριστερά μας, από την Τύμπου, κονιορτός αρμάτων. Από τον ασύρματο λαμβάνουμε διαταγή οπισθοχώρησης. Κίνδυνος κύκλωσης. Έμεινα πίσω με τον Χατζημιχαήλ και παγιδεύσαμε το χώρο. Ξεκινήσαμε αμέριμνα προς τα δυτικά. Εγκατασταθήκαμε λίγο πιο κάτω.

Μια διμοιρία τρελών αντιμετώπισε 17 άρματα, τεθωρακισμένα και ένα σύνταγμα.

Ανάπαυλα. Σκάψαμε με τις ξιφολόγχες να βρούμε στεγνό χώμα για να κοιμηθούμε το βράδυ. Ήταν Αύγουστος και κάθε μεσημέρι έβρεχε. Ούτε ένα δένδρο. Καυτός ήλιος το πρωί, βροχή το μεσημέρι.
Κάποτε μας έστελναν και καμιά κονσέρβα ''Καρίνα''. Τα βράδια μετρούσαμε τα φώτα του χωριού. Ήταν 107. Μείναμε εκεί για αρκετό καιρό. Ουδείς ερχόταν να μας αντικαταστήσει. Καθόμασταν κι ονειρευόμασταν με το Μάκη. Εγώ έλεγα: ''Ρε παιδιά να είχαμε ένα ταψί γαλατομπούρεκα!'' Ο Μάκης ήθελε ψητό κι ο Ευτύχιος ένα ευρωπαϊκό αποχωρητήριο.

Κάποιο βράδυ ακούμε πίσω μας θόρυβο στα καλάμια. Συναγερμός. Μας κύκλωσαν οι Τούρκοι; Αναμένοντας με το χέρι στη σκανδάλη βλέπουμε έναν δικό μας που στείλαμε στο Γέρι για υλικά, έτοιμο να λιποθυμήσει από το γέλιο. ''Δεν θα πιστέψετε'' μας λέει, ''αλλά ήλθαν να μας αντικαταστήσουν. Μου έδωσαν ένα λόχο πεζικαρέους από το Γέρι και τους φέρνω εδώ και 500 μέτρα έρποντας. Τους είπα αν σηκώσετε κεφάλι οι Τούρκοι ξεκινούν να πυροβολούν.''
Την άλλη μέρα φεύγαμε για τον Κακομάλλη."

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ). Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε το Καστελόριζο και τη Ρόδο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά.

Στο Καστελόριζο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στην τελετή απονομής Πολεμικής Σημαίας από τον Α/ΓΕΣ στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου και παρασημοφόρησε τη Σημαία με το Σταυρό Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξεως.

Eπίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε και την Πυραυλάκατο (ΤΠΚ) «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» που περιπολεί στην περιοχή και συνομίλησε με τα μέλη του πληρώματος.

Eπίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Στη Ρόδο και πιο συγκεκριμένα στο στρατόπεδο «Λοχαγού (ΠΖ) Νικoλάου Μπελούμπαση», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στην τελετή απονομής από τον Α/ΓΕΣ του Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας στη Σημαία του 1/38 ΔΤΕ (Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) που είχε απονεμηθεί στο 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων και παρασημοφόρησε τη Σημαία με το Σταυρό Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξεως.

Eπίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο προσωπικό της 95 ΑΔΤΕ, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μοιράζομαι μαζί σας μία ιδιαίτερα συμβολική στιγμή που είναι η απόδοση τιμής στην πολεμική σημαία του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, στο οποίο -πρέπει να σας πω κάτι το οποίο είναι πιο προσωπικό- είχε πολεμήσει στο Μπιζάνι, ο πατέρας της μητέρας μου...

...Αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο, ευρύ πρόγραμμα ενίσχυσης της ακριτικής αμυντικής μας γραμμής. Για αυτό και πριν από λίγες μέρες από κοινού με τη στρατιωτική ηγεσία βρεθήκαμε στο βόρειο μέρος του Αιγαίου, κοντά στα ακριτικά νησιά, κοντά στους εκεί συναδέλφους σας, μονίμους αλλά και εφέδρους, στους στρατιώτες μας, για να περάσουμε ένα μήνυμα: Ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, κύρους, σιγουριάς του ελληνικού λαού και της Πατρίδας μας, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης και τιμής στην εθνική σας αποστολή.

Βρέθηκα στο Καστελόριζο, ένα νησί σύμβολο σθένους, αντοχής και δύναμης του Ελληνισμού, σε μία εποχή που για μία ακόμα φορά, όχι μονάχα τα κυριαρχικά αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας αμφισβητούνται.

Η αναβάθμιση του εκεί αμυντικού σχηματισμού στέλνει ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα παρά και πέρα από την κρίση και χάρη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύει στο ακέραιο τα δίκαια και τα συμφέροντά της.

Η δύναμή μας εκεί απέκτησε και τη δική της πολεμική σημαία, για να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα από το εθνικό αμυντικό της σύστημα προστατεύει την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την περηφάνια της Ελλάδος...

...Γνωρίζω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, όχι μονάχα για την Ελλάδα, αλλά και για το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική ηγεσία από κοινού και σε αγαστή συνεργασία με τη φυσική σας ηγεσία, δίνει καθημερινά τη μάχη ώστε να διασφαλιστεί πλήρως και στο ακέραιο πάνω από όλα το δικαίωμα στη ζωή, το δικό σας και των οικογενειών σας, με αξιοπρέπεια.

Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα αποκατασταθούν πλήρως όλα εκείνα, τα οποία σε κάποια στιγμή αδίκησαν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους.

Σε αυτό τον καιρό της αβεβαιότητας και της ρευστότητας, με το μέτωπο αστάθειας να εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, με τη Μέση Ανατολή να φλέγεται πάλι, με νέες απειλές να προβάλλουν στον ορίζοντα, η χώρα μας χάρη στο αμυντικό της σύστημα κυρίως, το οποίο δημιουργήθηκε ύστερα από μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για όλη αυτή την περιοχή.

Αν και σήμερα βρισκόμαστε εδώ στη Ρόδο για αυτή τη σεμνή και συμβολική τελετή ή λίγο πριν στο Καστελόριζο για να στείλουμε τα μηνύματά μας, θα ήθελα να σημειωθεί για μία ακόμα φορά ότι τα μηνύματα που στέλνουμε και προς την γειτονιά μας αλλά και προς ολόκληρο τον κόσμο είναι και μηνύματα ειρήνης.

Η Ελλάδα είναι μία φιλειρηνική χώρα. Και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την ειρήνη και τη γαλήνη στη χώρα.

Αναρωτιούνται πολλοί, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, αν η χώρα μας έχει την πολυτέλεια να διαθέτει και να συντηρεί ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα. Η απάντηση είναι πολύ απλή: όταν εκλείψουν οι λόγοι τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αλλά μέχρι τότε, και συνεχίζοντας μία παράδοση χιλιάδων χρόνων αλλά και διακοσίων περίπου χρόνων του σύγχρονου βίου, αφότου ιδρύθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, οφείλουμε δημόσια να αναγνωρίσουμε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεγάλωμα της Ελλάδος, στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας, αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζει στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Με αυτά τα απλά λόγια δίνεται απάντηση σε όλους εκείνους στην Ευρώπη που δεν έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα αυτή έχει και μία αποστολή στο δικό της όνομα.

Αν λοιπόν αυτές οι επισκέψεις, αυτόν τον καιρό, έχουν αξία, ιεραρχώντας τα στοιχεία που τη συνθέτουν, το πρώτο είναι ένα μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς, αλλά και αυτοπεποίθησης στους Έλληνες πολίτες, στην ελληνική κοινωνία.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να κοιμούνται ήσυχοι.

Ένα μήνυμα επίσης προς τη νέα μεγάλη χώρα μας, την Ευρώπη που αυτό τον καιρό έχει κρίνει αυστηρά την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι ότι είμαστε εδώ, αναλαμβάνοντας και στο δικό τους όνομα μία αποστολή, προστατεύοντας τα σύνορα της νέας μεγάλης μας πατρίδας.

Μήνυμα όμως και προς τη γειτονιά μας: Μήνυμα ειρήνης, αλλά και αυτοπεποίθησης!

Η κρίση δεν μας γονάτισε.

Η οικονομική κρίση είναι ένα φαινόμενο το οποίο ήρθε και σε κάποια στιγμή θα φύγει και αν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας πιο βαθιάς και ειλικρινούς εθνικής συνεννόησης, τότε ως χώρα, ως λαός, ως κοινωνία, μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία δημιουργώντας ένα νέο κράτος, μια νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία.

Όμως παρά την κρίση, το αμυντικό κομμάτι του διατηρήθηκε. Κάτω από δύσκολες συνθήκες διατήρησε το αξιόμαχό του, το φρόνημά του και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που περιβάλλουν την αποστολή του καθενός και της κάθε μιας από εσάς, που σε κάποια στιγμή πήρατε την απόφαση να περάσετε το κατώφλι αυτής της μεγάλης οικογένειας.

Γι' αυτό συνιστάτε παράδειγμα προς την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Λέω σε κάθε ευκαιρία ότι εδώ, στη γραμμή των συνόρων, από το Βορρά μέχρι το Νότο, αλλά και παντού όπου υπάρχουν σχηματισμοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πάλλεται η καρδιά μιας άλλης Ελλάδας. Της Ελλάδας της ευθύνης, του καθήκοντος, της τιμής και των πραγματικών αξιών...

...Μπορεί οι καιροί να έφεραν σε δύσκολη στιγμή τη Πατρίδα μας, αλλά δεν έριξαν το ηθικό μας, την αποφασιστικότητά μας, δεν μείωσαν το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κι εμείς ξέρουμε ποια είναι η δική μας ευθύνη. Πρώτα απ' όλα στεκόμενοι με σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό, διατηρούμε και συντηρούμε όλα αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας οπλικά συστήματα, τα οποία όπως επεσήμανα πρωτύτερα, με μεγάλες θυσίες προσέφερε ο ελληνικός λαός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι σαν ξεπεραστεί η γενικευμένη οικονομική κρίση, εμείς όλοι και πάνω από όλους εσείς, τα μόνιμα στελέχη, αλλά και οι έφεδροι και όσοι υπηρετούν τη Πατρίδα, θα αισθάνεστε πολύ υπερήφανοι, γιατί υπήρξατε ένας άξονας σταθερότητας και ασφάλειας της Πατρίδας, του Έθνους και του λαού μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Eπίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται από τη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του - τότε - Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του -τότε- Διοικητή της Αεροπορίας Ταξιάρχου (Ι) Στυλιανού Δεμένεγα, του Υποπλοιάρχου Νικόλαου Σεργίου, και των μελών του πληρώματος, Σμηναγού (Ι) Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού  Μιχάλη Σιακαλλή.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία με κατεύθυνση την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" της Πάφου για τη παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Α/ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη...!

Το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς κατέπεσε δύο περίπου χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συγκλονίζοντας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

Σοκ στο Ηράκλειο

Συγκλονισμένη η κοινωνία του Hρακλείου πληροφορήθηκε νωρίς το πρωί τον άδικο και ξαφνικό θάνατο του Tαξιαρχου (I) Στέλιου Δεμένεγα, που διετέλεσε επί σειρά ετών διοικητής της 126 Σμηναρχίας Mάχης του Hρακλείου. O Στέλιος Δεμένεγας ήταν από τους πιο αγαπητούς Διοικητές της Μονάδας της Πολεμικής Aεροπορίας τόσο από το πολιτικό προσωπικό, όσο και από τους στρατιωτικούς και στρατευσίμους που υπηρέτησαν σε αυτήν, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Ο αείμνηστος Στέλιος Δεμένεγας...

O Tαξίαρχος Στέλιος Δεμένεγας γεννήθηκε στις 13 Mαΐου του 1951 στην Kέα. H στρατιωτική του πορεία ξεκίνησε το 1970 με την εισαγωγή του στη Σχολή Iκάρων. Aποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Aνθυποσμηναγού.

Tον ίδιο χρόνο τοποθετήθηκε στην 114 Πτέρυγα Mάχης στην Tανάγρα, όπου υπηρέτησε για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4.500 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως με Mirage F-1CG. Διετέλεσε επίσης Διοικητής στην 342 Mοίρα Παντός Kαιρού της 114 Π.M μέχρι το 1990.

Aπό το 1990 μέχρι το 1993 υπηρέτησε στο Γενικό Eπιτελείο Aεροπορίας. O Στέλιος Δεμένεγας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας υπηρέτησε περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης και παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Aεροπορίας τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Tο 1993 μετατέθηκε στην μονάδα της Πολεμικής Aεροπορίας του Hρακλείου, όπου μέχρι τον Iούλιο του 1996 διετέλεσε υποδιοικητής. Aπό τον Iούλιο του ίδιου έτους μέχρι και το Σεπτέμβριο του 1999 υπηρέτησες ως Διοικητής της 126 Σμηναρχίας Mάχης Hρακλείου.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Γ.E.A. και το Mάιο του 2000 προήχθη σε Tαξίαρχο, υπηρετώντας ως Διευθυντής του Oργανισμού Eκμετάλλευσης Aνθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Aεροπορίας, καθώς και ως Γενικός Eπιθεωρητής του Γενικού Eπιτελείου Aεροπορίας.

Tον Iούλιο του 2001 ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της Aεροπορίας της Διοίκησης Aεροπορίας της Eθνικής Φρουράς.

O Στέλιος Δεμένεγας ήταν παντρεμένος με την Eλευθερία Δεμένεγα το γένος Kαλοκαιρινού και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter