Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 08:49

24 Οκτωβρίου 1942 - Blenheim της 13 ΜΕΒ βυθίζει εχθρικό υποβρύχιο

Μέσω της βρετανικής βοήθειας η 13 ΜΕΒ αποκτά στη Μέση Ανατολή 19 Bristol Blenheim Mk IV. Με την παράδοσή τους τον Ιανουάριο του '42 τα ήδη υπάρχοντα στη Μοίρα και καταπονημένα Anson ανέλαβαν δευτερεύουσες αποστολές. Μέσω της βρετανικής βοήθειας η 13 ΜΕΒ αποκτά στη Μέση Ανατολή 19 Bristol Blenheim Mk IV. Με την παράδοσή τους τον Ιανουάριο του '42 τα ήδη υπάρχοντα στη Μοίρα και καταπονημένα Anson ανέλαβαν δευτερεύουσες αποστολές.

Σαν σήμερα, στις 24 Οκτωβρίου 1942, ένα αεροσκάφος Blenheim της 13ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού, με χειριστή τον Αρχισμηνία Δημ. Γαλανάκο, παρατηρητή τον Ανθυποσμηναγό Ομ. Πάτση και πυροβολητή τον Επισμηνία Αντ. Γουνελάκη, έρριψε τέσσερις βόμβες βυθού που έπληξαν εχθρικό υποβρύχιο σε πέντε περίπου γυάρδες απόσταση, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί στο βυθό. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Αεροπορικός Διοικητής του 201 Group (Μέση Ανατολή) με σήμα προς τη Μοίρα γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της επίθεσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συγχαρητηριά του.

Tο Bristol Blenheim στην ΕΒΑ

Οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του Bristol Blenheim ξεκίνησαν την 25η Νοεμβρίου 1937. Τελικά παραδόθηκαν 9-12 αεροσκάφη με πολλές ελλείψεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από την εφευρετικότητα του προσωπικού της 32 ΜΒ. Μια πρόσθετη παραγγελία άλλων 12 αεροσκαφών του τύπου τελικά δεν εκτελέστηκε. Τα Bristol Blenheim συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Τα Blenheim Mk IV της προπολεμικής περιόδου είναι διαφορετικά από τα Blenheim MkI/IV που εδόθησαν από τους Βρετανούς το 1941 ως βοήθεια.

Έιδικότερα, έξι αεροσκάφη του πρώτου μοντέλου παραγωγής Bristol Blenheim Mk I παραδόθηκαν ως βρετανική βοήθεια τον Φεβρουάριο του 1941 στην 32 ΜΒ. Τα τέσσερα απο αυτά προέρχονταν από αποθέματα των βρετανικών 211 και 39 Μοιρών. Παρέμειναν σε υπηρεσία μέχρι την καθήλωσή τους ή την καταστροφή τους κατά την γερμανική εισβολή.

Δυσμενείς εντυπώσεις στους έλληνες χειριστές προκάλεσε η απουσία θυρίδας διαφυγής η οποία τους ανάγκαζε σε περίπτωση εγκατάλειψης να αναστρέψουν το αεροσκάφος, σαν να ήταν καταδιωκτικό.

Μέσω της βρετανικής βοήθειας η 13 ΜΕΒ αποκτά στη Μέση Ανατολή 19 Bristol Blenheim Mk IV. Με την παράδοσή τους τον Ιανουάριο του '42 τα ήδη υπάρχοντα στη Μοίρα και καταπονημένα Anson ανέλαβαν δευτερεύουσες αποστολές.

Κατά την διάρκεια ενός ολόκληρου έτους επιχειρησιακής δράσης, τα ελληνικά Blenheim Mk IV έκαναν αισθητή την παρουσία τους πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της ΝΑ Μεσογείου, επανδρωμένα συχνά από μεικτά πληρώματα Αεροπορίας-Ναυτικού. Χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία νηοπομπών μεγάλης σημασίας και διακρίθηκαν στον εντοπισμό και την προσβολή υποβρυχίων. Το τελευταίο Blenheim Mk IV επιστρέφεται στο 159 Maintenance Unit στις 26 Ιανουαρίου 1943. - ΠΗΓΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 09:05