Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 12:55

Νέα στοιχεία για την τραγωδία με το F-16 - Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το δυστύχημα έλαβε χώρα στις 15.16 τοπική ώρα καθώς το ελληνικό διθέσιο μαχητικό F-16D Block 50 της 341 Μοίρας απογειωνόταν για συμμετοχή σε εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχολείου FC 2015-1 του νατοϊκού προγράμματος TLP. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το δυστύχημα έλαβε χώρα στις 15.16 τοπική ώρα καθώς το ελληνικό διθέσιο μαχητικό F-16D Block 50 της 341 Μοίρας απογειωνόταν για συμμετοχή σε εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχολείου FC 2015-1 του νατοϊκού προγράμματος TLP.

Λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην ισπανική αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete, έδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας, με δύο ανακοινώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2015, οι οποίες αναρτήθηκαν στη διαδικτυακή του πύλη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το δυστύχημα έλαβε χώρα στις 15.16 τοπική ώρα καθώς το ελληνικό διθέσιο μαχητικό F-16D Block 50 της 341 Μοίρας απογειωνόταν για συμμετοχή σε εκπαιδευτική δραστηριότητα του σχολείου FC 2015-1 του νατοϊκού προγράμματος TLP.

Από την έκρηξη που ακολούθησε τη συντριβή του ελληνικού μαχητικού προσβλήθηκαν (η καταστροφή τους ή η έκταση των ζημιών δεν αναφέρονται) τα ακόλουθα μαχητικά άλλων χωρών – μελών της Συμμαχίας:

-2 μαχητικά AMX της Αεροπορίας της Ιταλίας

-2 αεροσκάφη προκεχωρημένης – επιχειρησιακής εκπαίδευσης Alpha Jet της Αεροπορίας της Γαλλίας

-1 μαχητικό Mirage 2000, επίσης της Αεροπορίας της Γαλλίας.

Κατά την ανακοίνωση, η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε μετά από μία ώρα. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα που εκδόθηκε η πρώτη ανακοίνωση Τύπου, δεν είχαν επιβεβαιωθεί ζημίες σε άλλα αεροσκάφη που συμμετείχαν στο σχολείο του TLP, ούτε στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης. Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων αναφορικά με τη χρήση των καθισμάτων εκτίναξης από τους δύο ιπτάμενους του ελληνικού F-16D.

Νεκροί και τραυματίες

Το δυστύχημα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 21. Μεταξύ αυτών οι δύο Έλληνες σμηναγοί, που αποτελούσαν το πλήρωμα του ελληνικού μαχητικού και οκτώ Γάλλοι (τρεις σμηναγοί, ένας υποσμηναγός και τέσσερις υπαξιωματικοί). Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, οι 10 είναι Γάλλοι και οι 11 Ιταλοί. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες μεταξύ του προσωπικού των υπολοίπων χωρών (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Ισπανία) που συμμετείχαν στο σχολείο FC 2015-1 του TLP.

Από τους 21 τραυματίες, πέντε που έφεραν τα βαρύτερα τραύματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Unidad de Quemados de La Paz, στη Μαδρίτη. Οι υπόλοιποι που έφεραν διάφορα τραύματα, συνεχίζουν να παραμένουν υπό παρακολούθηση, ενώ σε τρεις περιπτώσεις μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών δόθηκε εξιτήριο.

Τη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος ανέλαβαν οι δικαστικές αρχές της Valencia (Juzgado Togado nº 13) με τη συνδρομή της δικαστικής αστυνομίας (Policía Judicial) της πολιτοφυλακής (Guardia Civil) της Ισπανίας. Επίσης, στη βάση μετέβη η επιτροπή διερεύνησης στρατιωτικών ατυχημάτων (CITAAM: Comisión de Investigación Técnica de Aeronaves Militares) προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του ατυχήματος.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου, το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ένας από τους Γάλλους τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μαδρίτης απεβίωσε, λόγω των σοβαρών τραυμάτων του. Στο ίδιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στη μονάδα εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να παραμένουν τρεις Γάλλοι και ένας Ιταλός τραυματίες.

Επίσης, άλλοι τραυματίες παραμένουν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Albacete. Αντίθετα, πέντε Ιταλοί τραυματίες που βρίσκονται στο νοσοκομείο Hellin του Albacete, πρόκειται να λάβουν εξιτήριο αφού υποβληθούν σε κάποιες τελευταίες εξετάσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την 27 Ιανουαρίου 2015. Σε όλους τους υπόλοιπους τραυματίες δόθηκε εξιτήριο.

Στις 10.00 το πρωί της 27ης Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας μετέβη στο νοσοκομείο Unidad de Quemados de La Paz όπου ενημερώθηκε για την κατάληξη του Γάλλου τραυματία αλλά και την εξέλιξη της υγείας των υπολοίπων. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας κήρυξε πένθος στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του υπουργείου και την αεροπορική βάση Los Llanos.

Τέλος, στη Μαδρίτη μετέβη και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Jean Yves Le Drian προκειμένου να επισκεφθεί τους Γάλλους τραυματίες και το προσωπικό της Αεροπορίας της Γαλλίας που συμμετέχουν στο σχολείο FC 2015-1 του TLP.

Υπενθυμίζεται, ότι εκεί βρέθηκε από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας με επικεφαλής τον αρχηγό της Τακτικής Αεροπορία (Α/ΤΑ), αντιπτέραρχο Βαΐτση, ενώ στη συνέχεια μετέβη και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Τουρνάς. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 13:04