Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015
Write on Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το άγνωστο αποκρουστικό πρόσωπο της βαρβαρότητας των Γερμανών ναζί στη διάρκεια της κυριαρχίας τους στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στο ορεινό χωριό Καλή Συκιά στο νότιο Ρέθυμνο, γνώρισαν οι Μακεδόνες αλλά και ξένοι ερευνητές και ιστορικοί που προσήλθαν μαζικά και παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα στις αίθουσες του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τις δυο προβολές του ιστορικού αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ της πυρπόλησης των 12 γυναικών και του ενός ηλικιωμένου...

Ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, που στη δεύτερη προβολή χθες νωρίς το απόγευμα στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους, τα εισιτήρια για το κοινό είχαν εξαντληθεί και παρά τις ουρές στο εκδοτήριο, πολλοί δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν. Και στις δυο προβολές, τόσο στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» στην αποθήκη στο Λιμάνι, όσο και στη χθεσινή στο Ολύμπιον, οι χώροι ήταν κατάμεστοι και το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο τεράστιο.

Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στις προβολές ήταν και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του Συ.Ριζ.Α. Τριαντάφυλλος Μητακίδης αλλά και εκπρόσωποι των μαρτυρικών τόπων της Μακεδονίας(Χορτιάτη κ.α.),που γεύτηκαν τις θηριωδίες των ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής και γνώρισαν μέσα από το ντοκουμέντο τις αποτρόπαιες πράξεις τους και σ' ένα μικρό οικισμό της Κρήτης. «Μα πώς μπορούσαν να πετάνε ζωντανές γυναίκες και να καίγονται;» σχολίαζαν με έκπληξη δεκάδες Μακεδόνες στο τέλος, ενώ άλλοι απονέμοντας τα εύσημα και τις ευχαριστίες τους στους συντελεστές, τόνιζαν την ανάγκη «επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη σε πανευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση στους λαούς που υπέστησαν τις βαρβαρότητες των Γερμανών ναζί, γιατί είναι θέμα ηθικό που οφείλει να αποδώσει η διεθνής κοινότητα και πρώτη η Γερμανία που πρωταγωνίστησε με πράξεις φρίκης, απάνθρωπες και ασύλληπτες».

Την κατάλληλη ώρα

Οι προβολές του αποκαλυπτικού ντοκουμέντου της θηριωδίας της Καλής Συκιάς στο περιθώριο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν συγκυριακά την κατάλληλη περίοδο που η κυβέρνηση «άνοιξε» το θέμα της ιστορικής μνήμης και των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και «συμβάλλει ουσιαστικά στους πολύχρονους αγώνες του κινήματος που έχει αναπτυχθεί ραγδαία σε όλη την Ελλάδα», τονίστηκε. Ενώ δίδει και το έναυσμα, επιπλέον, για να ενταθούν οι κινητοποιήσεις του ελληνικού πληθυσμού με μαζικότερο και δυναμικότερο τρόπο στην επίτευξη του εθνικού στόχου και να «δικαιωθούν οι ψυχές των χιλιάδων νεκρών που έδωσαν το αίμα τους για πανανθρώπινες αξίες...»

Στο γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε μετά τις προβολές ο Γιάννης Κανελλάκης εκ μέρους των συντελεστών, απάντησε στις δεκάδες ερωτήσεις του κοινού και τόνισε την υποχρέωση της σημερινής Γερμανίας και της διεθνούς κοινότητας να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των καιρών για ηθική αποκατάσταση, για επικράτηση του πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ανάγκη «να μην ξανασυμβούν τέτοια εγκλήματα στην ανθρωπότητα». Τόνισε, «όχι ξανά τέτοια εγκλήματα και βαρβαρότητες». Παράλληλα, εξήρε τη συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενισχύουν με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες που αναφέρονται στην ιστορική μνήμη και σημείωσε ότι «το ταξίδι καταγραφής των αποτρόπαιων, φασιστικών και ναζιστικών γεγονότων συνεχίζεται, με το δεύτερο ντοκιμαντέρ στα οκτώ χωριά του Κέντρους Ρεθύμνου που είναι σε εξέλιξη».

«Αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι ένα κερί στη μνήμη των γυναικών και όσων θυσιάστηκαν στα χρόνια της κατοχής των Γερμανών», είπε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλής Συκιάς «Ο Τσιλίβδικας» Βάσω Μπαμιάκη, που με την αντιπρόεδρο Φωτεινή Νικητάκη παραβρέθηκαν στις προβολές της ταινίας στο φεστιβάλ εκπροσωπώντας τους συγχωριανούς τους. «Ήταν συνταρακτικό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, της ιστορικής και πολυπληθούς κοινότητας αποδήμων, Πέτρος Πετρακάκης που με άλλους Κρητικούς παρακολούθησαν την προβολή. «Δεν το γνωρίζαμε και σας ευχαριστούμε. Ανατρίχιασα!», σημείωσε ο απόδημος από τις Μέλαμπες Ρεθύμνου Μαρκήσιος Μπαγιαρτάκης.

Αξιολογήθηκε για τον τελικό

Το συγκλονιστικό και πρωτοφανές έως τότε (6 Οκτωβρίου 1943) στα χρονικά των πολέμων γεγονός στο νότιο Ρέθυμνο, «ξεθάφτηκε» μετά από εφτά και πλέον δεκαετίες, αξιολογήθηκε από τις αρμόδιες κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ για προβολή, και εντάχθηκε στον κατάλογο των 63 ντοκιμαντέρ που συνεχίζουν να προβάλλονται. Κατά τη μαύρη εκείνη Τετάρτη Γερμανοί ναζί και συνεργάτες τους, αφού δεν εντόπισαν άνδρα στο χωριό, συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα και αφού έθεσαν φωτιά σε σπίτια καλούσαν τις γυναίκες να την σβήσουν. Οι γυναίκες, παρά τις επίμονες ερωτήσεις τους να τους αποκαλύψουν πού βρίσκονταν οι άντρες τους και πού είχαν κρύψει τα όπλα τους, αρνήθηκαν να τους αποκαλύψουν το παραμικρό. Μετά από αυτό με προτεταμένα τα όπλα, τις οδηγούσαν στις καιόμενες κατοικίες και τις έριχναν ζωντανές και τις έκαιγαν ή τις πυροβολούσαν και καίγονταν τραυματισμένες. Βρήκαν μαρτυρικό θάνατο συνολικά 12 γυναίκες, από τις οποίες οι 8 από την Καλή Συκιά και οι 4 από το Ροδάκινο, καθώς και ένας ηλικιωμένος πάνω από 80 χρόνων.

Η παραγωγή είναι διάρκειας 27 λεπτών, δημιουργήθηκε από τους δημοσιογράφους Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, έχει τη σφραγίδα του καταξιωμένου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, τα κείμενα αφηγείται ο γνωστός λαογράφος Παναγιώτης Μυλωνάς και τα γυρίσματα έγιναν από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου. Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, μετά από άδεια που παραχώρησαν οι παραγωγοί στο Φεστιβάλ θα προβληθεί σε εκδηλώσεις σε πολλές περιφερειακές πόλεις της χώρας

Και ενώ οι προβολές των ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζονται, η τραγική υπόθεση της Καλής Συκιάς έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και στις προβολές της ταινίας βρέθηκαν ανάμεσα στους άλλους και Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες κ.α που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να το προμηθευτούν και να το προβάλλουν σε εκδηλώσεις που θα οργανώσουν. Ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας αλλά και από πολλούς Κρητικούς της Αθήνας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Μαρκάκης

Την Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η δοκιμαστική διέλευση των εναερίων μέσων που θα λάβουν μέρος στη φετινή παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Από τις 12:00 και για 30 λεπτά ο αττικός ουρανός γέμισε από την παρουσία και τον ήχο των κινητήρων ενός Mirage 2000-­5BGM της 331Μ, δυο F­16D των 347Μ και 335Μ και ενός F­4E AUP της 339Μ.

5 dokimastiki

1 dokimastiki

8 dokimastiki

Λίγο αργότερα παίρνουν σειρά τα εναέρια μέσα της Αεροπορίας Στρατού με ένα NH­90, του Πολεμικού Ναυτικού με ένα S­70 Aegean Hawk και ενός AB­212ASW Agusta Bell καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας με ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ EC­135 και ένα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν 3 διελεύσεις με χρονικό διαχωρισμό των 15 λεπτών.

3 dokimastiki

4 dokimastiki

7 dokimastiki

Για πρώτη φορά στην παρέλαση θα δούμε τα F­16C/D Block 52+ Advanced της 335Μ σε συνδυασμό με τα F­16C/D Block 50 της 347Μ που κλήθηκαν να καλύψουν το κενό των Α­7 Corsair που αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2014.

6 dokimastiki

Σημειώνεται ότι την 25η Μαρτίου στην παρέλαση οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν από 3άδες αεροσκαφών καθώς και με τη συμμετοχή των επιθετικών ελικοπτέρων AH­64A/DHA της ΑΣ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Write on Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, το διάστημα 17-20 Μαρτίου 2015, πραγματοποιεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του συμπροέδρου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας.

Η επίσκεψη είναι στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Αποσκοπεί στην περεταίρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, οι οποίες άλλωστε πατάνε σε στέρεες βάσεις μιας μακρόχρονης ιστορικής πορείας.

Στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στη Μόσχα ο ΑΝΥΕΘΑ εκτός από τις συνομιλίες με τον ομόλογό του συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας Μ. Σοκόλωφ, υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα συναντηθεί και με την πολιτική ηγεσία του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, όπως επίσης και με τον Αλεξέι Πουσκώφ, υπεύθυνο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Ντούμας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 ολοκληρώθηκε η 10ήμερη Επιχειρησιακή Εκπαίδευση των Ανθυπολοχαγών Πεζικού (ΠΖ) και Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) της ΣΣΕ Τάξεως 2014, του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού.

9 sse

5 sse

7 sse

8 sse

Η επιχειρησιακή τους εκπαίδευση περιλάμβανε ΤΑΜΣ Μηχανοκίνητου Λόχου σε όλες τις φάσεις του αγώνα, ασκήσεις οργάνωσης ακτής – φόρτωσης Διμοιρίας ΠΖ σε λέμβους, συνεργασία ΠΖ - ΑΣ σε αεροκίνητες –αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις και βολές Α/Α όπλων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter