Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014
Write on Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εκδήλωση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, που θα γίνει αυτή την Κυριακή, για την 40η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Πανελλήνια Επιτροπή Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας θα αποτίσει φόρο τιμής στους 83 αγνοούμενους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες και στους 96 πεσόντες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

- Δέηση υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων και ανεύρεσης των Αγνοουμένων, Ελλήνων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών κατά τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή του 1974

- Προσκλητήριο των εν Κύπρω Πεσόντων και ΑγνοουμένωνΕλλήνων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών κατά τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή του 1974

- Ομιλία από την πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής

Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, κ. Μαρίας Καλπουρτζή

- Κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, που θα μιλήσει στη εκδήλωση, είναι κόρη του κατ' απονομή αντιστράτηγου, Στυλιανού Καλπουρτζή, ο οποίος το 1974 ως αντισυνταγματάρχης ήταν διοικητής της 181 Μονάδας Πυροβολικού (ΜΠΠ). Η Μονάδα του έχει, εκτός από τον ίδιο, 34 αγνοούμενους. Στη Σχολή Πυροβολικού, στο Μεγάλο Πεύκο, έχει στηθεί ανδριάντας του Στυλιανού Καλπουρτζή.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 υπογράφηκε στο «Π.Ν.Μ. ΘΩΡΗΚΤΟ Γ. ΑΒΕΡΩΦ», Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, και την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος κυρία Σοφία Εφραίμογλου.

Μέσω του εν λόγω Μνημονίου προβλέπεται να υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός δράσεων, μερικές εκ των οποίων είναι:

· Ο από κοινού, σχεδιασμός και συμμετοχή σε προγράμματα της Ε.Ε., του Ε.Σ.Π.Α. και της UNESCO.

· Οι από κοινού, παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της ανάδειξης της ιστορίας και του ρόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

· Η ανάδειξη μνημείων και γεγονότων μέσω της εικονικής πραγματικότητας, αποσκοπώντας μεταξύ άλλων και στη διεθνή αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία με στόχο την παρουσία και την προβολή του Π.Ν εντός και εκτός Ελλάδας.

· Η συνεργασία στην ανάπτυξη του θεσμού της «Δια Βίου Εκπαίδευσης Επιμόρφωσης και Κατάρτισης» σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ κ. Binh Vu στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η επίσκεψη του κ. Πρέσβη και αντιπροσωπείας από το Μουσείο Ho Chi Minh του Ανόι, με επικεφαλής την πρόεδρό του κα. Nguyen Thuy Duc, εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου του Βιετνάμ, Ho Chi Minh, στις επιχειρήσεις στο Μακεδονικό Μέτωπο, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ιδρυτής του σύγχρονου Βιετνάμ φέρεται να βρισκόταν στη Μακεδονία το 1916 ως μέλος μονάδων της Γαλλικής Στρατιάς Ανατολής.

Τον Βιετναμέζο Πρέσβη και την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν ο Διευθυντής της ΔΙΣ/ΓΕΣ, Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Δελατόλας και ιστορικοί της Διεύθυνσης, οι οποίοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τα πολεμικά γεγονότα και τη δράση των συμμαχικών στρατευμάτων κατά την υπόψη περίοδο.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με παρουσία των μελών του στα μνημεία πεσόντων όπου θα τελεστούν επιμνημόσυνες δεήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τραγωδία της Κύπρου, το Κέντρο Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων τιμά την επέτειο και όσους έπεσαν στο καθήκον.

Η αρχή έγινε σήμερα, στο μνημείο που βρίσκεται στην οδό Κατεχάκη στην Αθήνα, όπου μέλη του ΚΕΕΔ τίμησαν την ξεχωριστή αυτή επέτειο.
Η συνέχεια θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η σχετική εκδήλωση στις 11 το πρωί.

Το Κέντρο Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων έχει απευθύνει κάλεσμα στα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε την αυριανή (18/7) εκδήλωση στην Α' ΜΑΚ με αφορμή την επέτειο, αλλά και την αντίστοιχη επιμνημόσυνη δέηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 27 Ιουλίου 2014, στην έδρα της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε της Κρήτης, για τους πεσόντες Καταδρομείς.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 στην έδρα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Τελλίδης, απένειμε αναμνηστικά μετάλλια και διπλώματα στους Δευτεροετείς Σπουδαστές της, κατά τη διάρκεια της Τελετής Υιοθεσίας της Τάξης 2014.
Ο Εθνικός Ήρωας του οποίου το όνομα δόθηκε στην Τάξη 2014 είναι ο Επιλοχίας (ΜΧ) Χαρίτωνας Καλαϊτζίδης.

Σύντομο βιογραφικό:
Ο Χαρίτωνας Καλαϊτζίδης γεννήθηκε στις Καστανιές Έβρου το 1919. Κατετάγη το 1939 στο 5ο Τάγμα Μηχανικού. Προήχθη τον Ιούνιο του 1940 στο βαθμό του Δεκανέα και το Σεπτέμβριο 1940 στο βαθμό του Λοχία.
Έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 με το βαθμό του Λοχία Μηχανικού και την ειδικότητα του τηλεγραφητή.
Με την κατάρρευση του μετώπου και την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα μετέβη στη Μέση Ανατολή και κατετάγη στην 2α Ελληνική Ταξιαρχία. Την 6η Αυγούστου 1943 εντάχθηκε στη δύναμη του Ιερού Λόχου και τον Ιανουάριο 1944 προήχθη στο βαθμό του Επιλοχία.
Ο Επιλοχίας (ΜΧ) Χαρίτωνας Καλαϊτζίδης εκπαιδεύτηκε ως αλεξιπτωτιστής και συμμετείχε με τον Ιερό Λόχο στις επιχειρήσεις κατάληψης της νήσου Σάμου τον Οκτώβριο 1943, κατάληψης της νήσου Τήλου τον Μάρτιο 1944 και σε επιχειρήσεις αναγνωρίσεων σε νησιά του Αιγαίου κατά το διάστημα από τον Αύγουστο 1943 μέχρι τον Αύγουστο 1945.
Την 14η Σεπτεμβρίου 1945 μετατέθηκε στο 135 Τάγμα Εθνοφυλακής προερχόμενος από τον Ιερό Λόχο. Απολύθηκε από τις τάξεις του Στρατού την 6η Δεκεμβρίου 1945, ως Επιλοχίας αλεξιπτωτιστής με εξαίρετη διαγωγή.
Τιμήθηκε με πάρα πολλά μετάλλια και παράσημα καθώς και με το Αργυρούν Αριστείο Ανδρείας, για την ηρωική μέχρι αυτοθυσίας, απόδοσή του επί του πεδίου της μάχης και στην εν γένει ενάσκηση των καθηκόντων του.
Απεβίωσε την 18 Σεπτεμβρίου 2010 στην Ξάνθη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter