Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014
Write on Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, προχώρησαν από κοινού στην ίδρυση δύο καινοτόμων αυτοχρηματοδοτούμενων Διιδρυματικών Διατμηματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.) τα οποία θα λειτουργήσουν από το Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΦΕΚ 163Α'/20-8-2014).

Τα δύο Δ.Δ.Π.Μ.Σ. θα είναι διετή και θα οδηγούν στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση, καθώς και στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Σχεδίαση & Επεξεργασία Συστημάτων (SystemsEngineering). Στα πλαίσια των Δ.Δ.Π.Μ.Σ. θα υπάρχει η δυνατότητα για την εκπόνηση και Διδακτορικών Διατριβών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Τα προγράμματα απευθύνονται τόσο στους Αξιωματικούς όλων των ειδικοτήτων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε αποφοίτους Α.Ε.Ι. που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία σε δύο πολύ σημαντικά αντικείμενα αποκτώντας ένα ισχυρό τίτλο σπουδών. Τα Δ.Δ.Π.Μ.Σ. δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός σημαντικού αριθμού μαθημάτων που προσφέρονται για πρώτη φορά από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Σ.Σ.Ε. Θα υπάρχει η δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με υποστήριξη των σύγχρονων τεχνολογιών για ειδικές κατηγορίες φοιτητών μετά από σχετική απόφαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής (Ε.Δ.Ε.) κάθε Δ.Δ.Π.Μ.Σ.

Η λειτουργία, για πρώτη φορά, Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων καθιστά το όλο εγχείρημα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού,μεταξύ των άλλων, τα Προγράμματα αυτά αναμένεται να παράγουν υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν τις δέουσες και αναγκαίες προϋποθέσεις για διεξαγωγή συγκροτημένης έρευνας σε σύγχρονες περιοχές ενδιαφέροντος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Α.Ε.Ι. όσο και των μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών της χώρας. Επίσης, τα δύο πρωτοποριακά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα προβάλλουν τη χώρα και θα αποτελέσουν ένα σοβαρό πόλο έλξης ξένων σπουδαστών, ενώ θα δημιουργήσουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας απασχόληση σε νέους επιστήμονες.

Η σχετική πρόσκληση, για υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, θα δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο την προσεχή Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, με καταληκτική ημερομηνία αποστολής των αιτήσεων την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014. Οι αιτήσεις, τα έντυπα, οι σχετικές οδηγίες και κάθε σχετική πληροφόρηση για τους ενδιαφερόμενους παρέχονται στην ιστοσελίδα των Προγραμμάτων www.sse-tuc.edu.gr και από τη γραμματεία των Δ.Δ.Π.Μ.Σ. στο τηλέφωνο 2108904258 ή στον ιστότοπο www.sse.gr.

Η έναρξη των μαθημάτων του Α' Εξαμήνου έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015 και το πέρας του την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015. Οι εγγραφές των επιλεγέντων θα γίνεται από την Τετάρτη 21 έως την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ.

«Το Barbaros θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ". Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έξοδος του BARBAROS στη Μεσόγειο ήταν «πολιτική κίνηση που αποσκοπούσε στο να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκυπρίους, για να συμφωνήσουν σε μια διζωνική δικοινοτική λύση». Ο αρθρογράφος Ορχάν Καρπαζλί, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει τώρα «το πάνω χέρι», καθώς ο μόνος τρόπος να φτάσει το κυπριακό αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγών που θα διέρχονται από την Τουρκία. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Σκοπός του προγράμματος, είναι η παροχή της δυνατότητας στους εθνοφρουρούς, που έχουν εξασφαλίσει θέσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) σε Κύπρο ή/και Ελλάδα ή σκοπεύουν να εγγραφούν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου ή του Εξωτερικού, να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα προπτυχιακού επιπέδου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα σε 120 Εθνοφρουρούς, οι οποίοι θα επιλεγούν με κριτήρια που ορίζει το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως αναγράφονται στις συνημμένες οδηγίες.

Για το πιλοτικό πρόγραμμα, οι υπεύθυνες δηλώσεις των ενδιαφερομένων εθνοφρουρών θα πρέπει να υποβληθoύν στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, μέσω των Μονάδων τους, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

 Σε νυχτερινές παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου προχωρά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, στέλνοντας τα μαχητικά της πάνω από το Αιγαίο σε ώρες που δεν μας ... είχε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια! Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, η συχνότητα των νυχτερινών εισβολών στο FIR Αθηνών γίνονται με τέτοιους ρυθμούς που μόνο τυχαίες και αποσπασματικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν...

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου ολόκληρη η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου φλέγεται από πολεμικές συγκρούσεις και εντάσεις, δημιουργεί μοιραία περίεργους συνειρμούς. Αν σε όλο αυτό το κλίμα προστεθούν οι εξελίξεις και οι αλλαγές που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, εκεί όπου Ελλάδα και Κύπρος φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τότε ο καθένας μπορεί να βγάλει εύκολα τα συμπεράσματά του.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Η Πολεμική Αεροπορία είναι σε θέση να δίνει απαντήσεις και να παίρνει ... ουρές (όποτε αυτό "επιτρέπεται" ή επιβάλλεται από τις συνθήκες) ημέρα και νύχτα. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα οι νυχτερινές απογειώσεις και τα scramble τείνουν να γίνουν κανόνας για τα πληρώματα επιφυλακής στις αεροπορικές βάσεις της ΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπου μετασταθμεύουν τα μαχητικά μας αεροσκάφη, αλλά και στις μητρικές βάσεις όποτε αυτό απαιτηθεί...

Το σίγουρο είναι πως σε μια κρίσιμη καμπή για την περιοχή μας, οι συνήθεις ύποπτοι θέλουν να δώσουν το δικό τους στίγμα, αν και μόνο έκπληξη δεν πρέπει να μας προκαλεί αυτή η εξέλιξη και οι προκλήσεις πάσης φύσεως από τη γείτονα, "φίλη" και "σύμμαχο" χώρα. Αλλαγή στρατηγικής από την Άγκυρα; Νέες "δοκιμές" των χρόνων αντίδρασης και ετοιμότητας των ελληνικών αεροσκαφών και του δικτύου αεράμυνας; Ότι και να ισχύει ο νυχτερινός αγώνας πάνω από το Αιγαίο είναι πλέον μια πραγματικότητα, με τους Έλληνες επιτελείς να παρακολουθούν με προσοχή το ... φαινόμενο και να το αξιολογούν.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν μένει με σταυρωμένα χέρια η Κύπρος μπροστά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις. Την στιγμή που το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros «αλωνίζει» από οικόπεδο σε οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά μέτρων κατά της Τουρκίας, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι. Το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Κοντά στην Λεμεσό το Barbaros

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ακόμη, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει - όπου είναι δυνατόν – την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ε.Ε., ώστε να πετύχει λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στην τουρκική πλευρά.

Ακόμη, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε:

- Μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

- Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

- Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

- Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

- Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Η επιστολή του Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Εξάλλου, τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι την Δευτέρα κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επιστολή - ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου - του προέδρου Αναστασιάδη, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Με την επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την παρέμβαση του Μπαν Κι Μουν σε μια προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία να μην προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σεισμικές έρευνες ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, που θα αποτελούσε μεγάλο «χτύπημα» στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter