Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014
Write on Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Εορτασμός της επετείου της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα (Σεπτέμβριος 490 π.X.)», στο χώρο του αμφιθεάτρου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης για τη Μάχη του Μαραθώνα, είναι όπως παρακάτω:

Ώρα: 09:30 Πέρας προσέλευσης

Ώρα: 10:00 Χαιρετισμοί

Ώρα: 10:15 «Η πολιτικοστρατιωτική διάσταση της μάχης του Μαραθώνα», Ανχης (ΜΧ) Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Ιστορικός ΓΕΣ/ΔΙΣ.

Ώρα: 10:40 «Οι Πλαταιείς στον Μαραθώνα», Δρ Γεώργιος Σταϊνχάουερ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ώρα: 11:00 «Η πολιτική εκμετάλλευση της μάχης του Μαραθώνα», Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Ώρα: 11:20 «Μαραθών: Παρακαταθήκαι και προς υλοποίησην υποχρεώσεις έναντι του αρχαιολογικού χώρου της Τετραπόλεως», Γεώργιος Στυλ. Κορρές, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ώρα: 11:40 Περιήγηση στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη «Μάχη του Μαραθώνα».

Ώρα: 12:00 Πέρας εκδήλωσης.

Η είσοδος θα επιτρέπεται σε όσους διαθέτουν πρόσκληση.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της συνθήκης τερματισμού του Α' Βαλκανικού Πολέμου εναντίον των Τούρκων, η ΙΙ Βουλγαρική Στρατιά προσβάλλει, στις 16 Ιουνίου 1913, τις ελληνικές προφυλακές κατά μήκος της γραμμής διαχωρισμού στις περιοχές του Παγγαίου, της Νιγρίτας και του Πολυκάστρου, σηματοδοτώντας την έναρξη του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η ελληνική πλευρά, όμως, δεν έμεινε αδρανής, και από τις 19 Ιουνίου ξεκίνησε η επική αντεπίθεση του Ελληνικού Στρατού, η οποία οδήγησε σε μία από τις συγκλονιστικότερες μάχες του Ελληνισμού.

Η μάχη Κιλκίς-Λαχανά ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τον χαρακτήρα του πολέμου που επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ των πρώην συμμάχων (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο): ήταν ένας αγώνας επιβίωσης ή αφανισμού. Aριστα οχυρωμένες στο Κιλκίς και στον Λαχανά, οι δυνάμεις του στρατηγού Νίκολα Ιβανώφ δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και στο επιτελείο του, που δεν απέφυγαν αρκετά σφάλματα σε επίπεδο τακτικής. Ωστόσο, τα σφάλματα αυτά αντισταθμίστηκαν χάρη στον απίστευτο ηρωισμό αξιωματικών και στρατιωτών, έναν ηρωισμό που άγγιζε τα όρια της τρέλας, σύμφωνα με αφηγήσεις των ίδιων των Βουλγάρων. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου αγώνα, ο Ελληνικός Στρατός υπέστη βαρύτατες απώλειες, αλλά η εφ' όπλου λόγχη έφοδος υπό τα φονικά πυρά των πυροβόλων και των πολυβόλων του αντιπάλου οδήγησε τελικά στην κάμψη της λυσσαλέας βουλγαρικής αντίστασης. Στα βουλγαρικά χαρακώματα διαδραματίστηκαν συγκλονιστικές μάχες σώμα με σώμα, όπου η ξιφολόγχη και το σπαθί είχαν τον πρώτο λόγο.

Ο νέος τόμος της σειράς ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ επιχειρεί μια σε βάθος ανάλυση της τακτικής των δύο αντιπάλων βάσει μαρτυριών, επίσημων εκθέσεων και διαταγών, η οποία εμπλουτίζεται με πρωτότυπους και λεπτομερείς χάρτες. Εκτός από τη διεξοδική περιγραφή των γεγονότων, στις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύονται και οι άγνωστες πτυχές της αναμέτρησης, όπως αυτές καταγράφηκαν από τους πρωταγωνιστές, ενώ ένα ειδικό κεφάλαιο αφιερώνεται στις θηριωδίες και στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν και οι δύο αντίπαλοι.

Η εξαιρετική αφήγηση ζωντανεύει χάρη σε ένα πλήθος φωτογραφιών εποχής, που σε συνδυασμό με τις θαυμάσιες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στολών του διακεκριμένου εικονογράφου Γιάννη Μυλωνά, υπόσχεται να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη παρέχοντάς του σφαιρική ενημέρωση για την πιο αιματηρή μάχη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η μάχη Κιλκίς-Λαχανά ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τον χαρακτήρα του πολέμου που επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ των πρώην συμμάχων: Ήταν ένας αγώνας επιβίωσης ή αφανισμού.

http://www.gnomonpublications.gr/default.asp

ISBN: 978-618-5018-30-6
Σελίδες: 84
Κωδικός: 150-062
Συγγραφέας: Βασίλειος Αναστασόπουλος

Τιμή: 6,90 €

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
 Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης
Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας (της κυβέρνησης Αναστασιάδη) που αφαιρεί (ουσιαστικά γι' αυτό πρόκειται) τον οπλισμό από τους Εφέδρους του νησιού, γεννά αναμφίβολα πολλά ερωτηματικά. Όχι τόσο για τις δικαιολογίες που προβάλλονται από το υπουργείο Άμυνας που – έτσι κι αλλιώς - δεν πείθουν ούτε ένα μικρό παιδί, αλλά για τις σκοπιμότητες αλλά και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση...
 
Στο άκουσμα της είδησης (Δείτε ΕΔΩ), το αρχικό σοκ το διαδέχεται ο προβληματισμός. Είναι δυνατόν, στη Κύπρο να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις; Είναι δυνατόν το υπουργείο Άμυνας μιας χώρας που το 38% των εδαφών της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή να αποφασίζει να αφαιρέσει τον οπλισμό από την Εφεδρεία; Να αφαιρέσει τη δυνατότητα από τους Κυπρίους Εφέδρους να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή γίνει πράξη  από μια χώρα που έχει αποδείξει πολλές στο μακρινό και κοντινό παρελθόν πως η μπαμπεσιά είναι τέχνη;
 
Την ώρα που η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να εκτοξεύει απειλές ενάντια στην Κύπρο (δηλαδή ενάντια στον Ελληνισμό), την ώρα που η Λευκωσία καλείται να ανταπεξέλθει γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά στις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή με φόντο το ενεργειακό, η απόφαση για ... αφαίρεση των επικρουστήρων (!) από τα G3 των Εφέδρων ΜΟΝΟ αρνητικές σκέψεις μπορεί να προκαλέσει για τις προθέσεις, τη βούληση και την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων. 
 
Πέρα όμως από τους πολιτικούς, υπάρχουν και οι στρατιωτικοί... Αλήθεια, τι απάντησαν όταν ρωτήθηκαν από την κυβέρνηση για τα μέτρα αυτά; Δέχεται για παράδειγμα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς να μην έχει όπλα η Εφεδρεία; Δέχεται η στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου να έχει άοπλους Εφέδρους; Και αν δεν είχαν δυνατότητα να αλλάξουν τα σχέδια των πολιτικών, γιατί παραμένουν στις θέσεις τους και δεν παραιτούνται; Ναι, παραίτηση! Για να μην μπουν μετά από χρόνια στον κατάλογο των στρατιωτικών που ενώ βλέπουν δεν μιλούν, αλλά περιμένουν να “αποκαλύψουν” και να “ξεσπαθώσουν” μετά την αποστρατεία τους...
 
Η διάλυση της Εφεδρείας στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου σχεδίου αποχαύνωσης της κοινωνίας, αφαίρεσης της εθνικής συνείδησης και ενοχοποίησης του Πατριωτισμού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία - όση θέληση και αν έχει - δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους αρμόδιους φορείς (υπ. Εθνικής Άμυνας, Επιτελεία κλπ) στην σωστή οργάνωση, εκπαίδευση και συντήρηση της Εφεδρείας, αλλά -το κυριότερο - στην καλλιέργεια της ίδιας της ιδέας στους πολίτες.
 
Η διάλυση της Εφεδρείας στη Κύπρο είναι ένα ΕΓΚΛΗΜΑ! Μια κίνηση έξω από κάθε λογική που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά και να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες. Γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλα, δεν θα μείνουν τα “μέτρα” μόνο στους ... επικρουστήρες. Αλήθεια, πόσους Αττίλες θέλετε για να βάλετε μυαλό;