Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 10:08

21 Μαΐου 1941: Οι φονικές μάχες της δεύτερης ημέρας της Μάχης της Κρήτης στο Ηράκλειο

Η 21η Μαΐου ήταν μια τραγική μέρα για τους αλεξιπτωτιστές ενώ οι σύμμαχοι και οι Έλληνες καταφέρνουν να χτυπήσουν σφοδρά τους εισβολείς, να αναπτερώσουν το ηθικό τους, να συλλέξουν πολύτιμα πολεμοφόδια και πάρα πολλά λάφυρα... Η 21η Μαΐου ήταν μια τραγική μέρα για τους αλεξιπτωτιστές ενώ οι σύμμαχοι και οι Έλληνες καταφέρνουν να χτυπήσουν σφοδρά τους εισβολείς, να αναπτερώσουν το ηθικό τους, να συλλέξουν πολύτιμα πολεμοφόδια και πάρα πολλά λάφυρα...

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αντωνάκης

21η Μαΐου 1941, Ημέρα Τετάρτη

Σιγά σιγά ξημέρωνε στο Ηράκλειο. Ήδη η πρώτη μέρα της μάχης για την κατάληψη της πόλης και του αεροδρομίου ήταν καταστροφική για τις γερμανικές δυνάμεις που από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας είχαν εισβάλει από αέρος στην περιοχή του Ηρακλείου. Δεν είχαν καταφέρει κανέναν από τους αντικειμενικούς σκοπούς τους, είχαν καταφέρει να διασκορπιστούν σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το Ηράκλειο και το κυριότερο συναντούν αντίσταση επικών διαστάσεων από τις συμμαχικές δυνάμεις αλλά και κυρίως από τον ντόπιο πληθυσμό χωρίς να το περιμένουν και υφίστανται τρομερές απώλειες.

Crete map Black Watch

ec721e9579a3c5faff7d10a656325b26

Από τις 17.30 το απόγευμα της 20ης Μαΐου οι επιθέσεις τους έχουν αναχαιτιστεί σε ΧανιΌπορτα και Καινούρια πόρτα στα τείχη του Ηρακλείου καθώς και στον Καρτερό στα ανατολικά ενώ Τμήμα Ελλήνων στρατιωτών με διοικητή τον Θεόδωρο Καλλίνο πλαγιοκοπεί και δυσχεραίνει την προέλαση των τμημάτων που είχαν πέσει στην περιοχή του Κοκκινη Χάνι με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα εξ αυτών να πέσει στον λόφο Κοψά και να μην προελάσει προς υποστήριξη των τμημάτων που είχαν πέσει στον Καρτερό και πολιορκούσαν το αεροδρόμιο.

figure150

Κατά το ξημέρωμα της 21ης Μαΐου γερμανική διμοιρία διοικούμενη από τον Wolfgang Graf Von Blucher καταλαμβάνει θέση και οχυρώνεται ανάμεσα σε δυο τμήματα Σκοτσέζων υπερασπιστών του αεροδρομίου μέσα στο σκοτάδι χωρίς να έχει εικόνα ότι βρίσκεται περικυκλωμένη από αυτούς ,καθηλώνεται και με το πρώτο φως της ημέρας αποδεκατίζεται από διασταυρούμενα πυρά προερχόμενα από τα αντιαεροπορικά πυροβόλα Bofors των 40mm από το αεροδρόμιο αλλά και τις θέσεις μάχης στον λόφο Αγίου Ιωάννη (East Hill).

069892

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας καταφθάνουν οι πρώτες ενισχύσεις για τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές από αέρος στην περιοχή του Καρτερού και ο διοικητής τους Συνταγματάρχης Brauer εγκαθιστά το αρχηγείο του στον λόφο της Αμνισού ενώ σε κοντινή ταβέρνα στήνεται πρόχειρο νοσοκομείο για τους πολλούς τραυματίες , με τους πρώτους νεκρούς να θάβονται σε προχείρους τάφους δίπλα.

figure149

Στον τομέα της πόλης η μέρα ξεκινά με σφοδρό βομβαρδισμό στις 9 το πρωί. Στην συνέχεια σχηματίζονται δυο μεγάλες ομάδες με σκοπό την εισβολή και κατάληψη της πόλης. Η μια εξ αυτών κινείται παραλιακά συναντά σφοδρή αντίσταση από μαχητές στα στενά της Αγίας Τριάδας, προωθείται μέχρι την Πλατεία 18 Άγγλων όπου η προέλαση της ανακόπτεται από πυρά συμμαχικών δυνάμεων από το φρούριο του Κουλε και αλλά και από την ομάδα του Λοχαγού Μαρινέλη ο οποίος και σκοτώνεται. Αλλάζουν πορεία μέσα από τα στενά για το κέντρο της πόλης. Δεν προλαβαίνουν να φτάσουν μακριά καθώς συναντούν σφοδρά πυρά από την ταράτσα της Ιωνικής Τράπεζας από ντόπιο πληθυσμό και βρίσκουν καταφύγιο σε οικία εκεί κοντά με αποτέλεσμα να περικυκλωθούν και εν τέλει να παραδοθούν σε βρετανικό τμήμα της 2nd Battalion , York and Lancasters.

Η δεύτερη ομάδα αφού περνά από την Χανιόπορτα κινείται κατά μήκος της Λ. Καλοκαιρινού ενώ συναντά σημαντική αντίσταση και φτάνει αρκετά κοντά στο διοικητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Το σημείο υπερασπίζεται ο Ταγματάρχης Τζουλάκης με την ομάδα του ο οποίος και θα πέσει νεκρός από ριπή γερμανικού πολυβόλου. Τελικά όμως και αυτή η επίθεση αναχαιτίζεται και οι Γερμανοί απωθούνται και πάλι εκτός των τειχών της πόλης.

f5af0a5cc54821d187366e0563b13463

Η 21η Μαΐου ήταν μια τραγική μέρα για τους αλεξιπτωτιστές ενώ οι σύμμαχοι και οι Έλληνες καταφέρνουν να χτυπήσουν σφοδρά τους εισβολείς, να αναπτερώσουν το ηθικό τους, να συλλέξουν πολύτιμα πολεμοφόδια και πάρα πολλά λάφυρα ενώ ξεκινά να υπάρχει σκέψη για δημιουργία πολεμικού μουσείου όπου θα εκτεθούν όλα αυτά ήδη από την δεύτερη μέρα της μάχης καθώς υπάρχει γενικευμένα η αίσθηση ότι η Μάχη έχει κερδιθεί.

Σιγά σιγά ξημέρωνε 22 Μάιου 1941,ημέρα Πέμπτη στο Ηράκλειο...

Βιβλιογραφία:
-Yannis Prekatsounakis - Crete The Battle For Heraklion 1941
-Antony Beevor - Crete The Battle and the Resistance

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 14:20