Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 10:31

Όστά και κρανία στο παλιό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ - Η εξέλιξη στην υπόθεση Καλμπουρτζή!

Η ΔΕΑ έχει προχωρήσει συνολικά στις εκταφές περίπου 1.000 ατόμων, ενώ βρίσκονται στα εργαστήρια της ΔΕΑ και αναμένεται να ταυτοποιηθούν τα οστά ακόμη 400. Συμπλήρωσε ότι η ΔΕΑ συνεχίζει να αναζητεί άλλους 1.000 αγνοούμενους περίπου. Η ΔΕΑ έχει προχωρήσει συνολικά στις εκταφές περίπου 1.000 ατόμων, ενώ βρίσκονται στα εργαστήρια της ΔΕΑ και αναμένεται να ταυτοποιηθούν τα οστά ακόμη 400. Συμπλήρωσε ότι η ΔΕΑ συνεχίζει να αναζητεί άλλους 1.000 αγνοούμενους περίπου.

Αίσηση έχει προκαλέσει η είδηση της ανακάλυψης κρανίων και οστών στο χώρο του παλιού στρατοπέδου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, οι άνδρες της οποίας έδωσαν σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής τουν Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, ενώ η υπεράσπιση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ κατά τη διάρκεια του Αττίλα 2 πήρε επικές διαστάσεις από την γενναιότητα και τη θυσία των Ελλήνων στρατιωτών.

Σε δηλώσεις του στο newsit Κύπρου, ο κ. Νέστορας Νέστορος, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), αναφέρθηκε στην ανακάλυψη τριών κρανιών και αριθμού οστών εντός του παλιού στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Τα οστά εντοπίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια εργασιών στο σύστημα ύδρευσης.

«Υπάρχει συνεργείο εκταφών εντός του στρατοπέδου και με πολύ προσοχή και ευαισθησία προσχωρούμε για να εντοπίσουμε και άλλα οστά», είπε.

Η υπόθεση Καλμπουρτζή/181 ΜΠΠ

Όσο για την περίπτωση του αγνοούμενου Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Στυλιανού Καλμπουρτζή από το Συγχαρί, ο κ. Νέστορος είπε ότι στα τέλη Ιανουαρίου στάλθηκαν από την περιοχή δείγματα στο εργαστήριο BODE technologies, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. "Πήραμε τα αποτελέσματα, αλλά συνεχίζουμε την έρευνα μας στην περιοχή, καθώς δεν έχουν βρεθεί όλοι οι αγνοούμενοι που αναζητούνται, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 2-3 μήνες", είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά, στο στάδιο της ταυτοποίησης βρίσκονται 20 αξιωματικοί και άνδρες της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, καθώς και άλλα τέσσερα άτομα τα οποία δεν σχετίζονται με τη Μοίρα, τα οποία βρέθηκαν σε δύο διαφορετικούς τάφους.

Μερικοί από τους ανευρεθέντες βρέθηκαν δεμένοι με τα χέρια πίσω, κάτι το οποίο παραπέμπει στην πιθανότητα τα άτομα αυτά να συνελήφθησαν ύστερα από τη μάχη και να εκτελέστηκαν, για να θαφτούν στη συνέχεια σε ομαδικό τάφο. Το ότι ήταν δεμένα τα χέρια τους, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στάση και τις ενδείξεις που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον τάφο βρέθηκαν και κουβέρτες, κάτι το οποίο δημιουργεί υπόνοιες, ότι κάποιοι λόγω της κατάστασης τους τοποθετήθηκαν στις κουβέρτες για να μεταφερθούν και να πεταχτούν στο λάκκο που ανοίχτηκε σε μικρή απόσταση από τον δρόμο.

Ομαδικοί τάφοι

Ερωτηθείς σχετικά με τους ομαδικούς τάφους στην Άσσια, ο κ. Νέστορος είπε ότι βρέθηκαν δύο πηγάδια με τα οστά 33 και 38 ατόμων αντίστοιχα, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν τα 68. Μέχρι τώρα, συμπλήρωσε, 26 οικογένειες έχουν παραλάβει τα οστά των συγγενών τους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ολοκληρωμένοι σκελετοί. Είπε επίσης ότι για τις τρεις εναπομείνασες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια ταυτοποίησης, όμως υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες στα οστά τους. Όταν ξεπεραστούν οι δυσκολίες, θα ενημερωθούν οι οικογένειές τους ανάλογα, είπε.

Η ΔΕΑ έχει προχωρήσει συνολικά στις εκταφές περίπου 1.000 ατόμων, ενώ βρίσκονται στα εργαστήρια της ΔΕΑ και αναμένεται να ταυτοποιηθούν τα οστά ακόμη 400. Συμπλήρωσε ότι η ΔΕΑ συνεχίζει να αναζητεί άλλους 1.000 αγνοούμενους περίπου.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter